logo
homeIcon
  1. separatorBlog
  2. separatorHistorie Vánoc: odhalení původu tohoto svátku
REKLAMA

Historie Vánoc: odhalení původu tohoto svátku

Historie Vánoc: odhalení původu tohoto svátku

Vánoce nejsou jen synonymem pro pěkně ozdobený stromeček a spoustu dárků. Mají mnohem hlubší význam, i když se rádi procházíme po obchodech v České republice. I když je pravda, že původ Vánoc vždy vyvolával mnoho diskusí. Zatímco každý 25. prosinec připomíná narození Ježíše, historici poukazují na to, že se narodil v dubnu nebo květnu, jiní zase tvrdí, že v září nebo říjnu. Stejně tak se debata vede o tom, zda se jedná o náboženský, nebo pohanský svátek. Pojďme se podívat po částech.

Odhalení původu tohoto svátku

2.jpg

Předpokládá se, že Vánoce byly původně svátkem pohanského původu, protože mezi 17. a 23. prosincem se slavily Saturnálie, svátek na počest Saturna, boha zemědělství a úrody. Tento týden se shodoval se zimním slunovratem, nejtemnějším obdobím roku, kdy slunce vychází později a zapadá dříve. Během oslav Saturna rolníci i otroci odkládali každodenní práci. Římané mohli navštěvovat rodinu a přátele, vyměňovali si dary a pořádali velké veřejné hostiny. Svátek trval sedm dní. Tento svátek byl již součástí římského kalendáře, ale aby Římany v letech 320-353 "obrátil", stanovil papež Julius I. slavnostní termín Vánoc na 25. prosince.

Jak se zrodil Santa Claus?

3.jpg

Podle historiků vznikl Santa Claus v Turecku, neboť se opírá o křesťanského biskupa Mikuláše z Bari. De Bari měl vynikající ekonomické postavení, ale když mu zemřeli rodiče, rozdělil svůj majetek mezi nejpotřebnější lidi a zasvětil svůj život náboženství, aby utěšil jejich bolest. Byl to zbožný muž, který se zasazoval o blaho dětí a zachránil mnoho Římanů před nespravedlivou smrtí. Podle záznamů se proměna Mikuláše v Santa Clause začala prosazovat v roce 1624, kdy se postava postavy, která rozdávala dětem hračky, objevila v Nizozemsku. O dvě stě třicet devět let později, v roce 1863, navrhl kreslíř Thomas Nast Santa Clause pro své vánoční stripy v časopise Harpers Weekly. Jeho nový oděv by ovlivněn starými biskupy a nesouvisel se svatým Mikulášem z Bari. V roce 1870 se pak začal šířit obraz Santa Clause jako tlusté, vousaté, červeně oděné postavy.

Odkud se vzal stromeček?

4.jpg

Písmo svaté pouze uvádí, že Kristova smrt se odehrála během židovské Paschy. Na druhou stranu první vyobrazení betléma, které inscenovalo Kristovo narození, vytvořil svatý František z Assisi na Štědrý den roku 1223 v jeskyni poblíž poustevny Greccio v Itálii. Na druhou stranu tradice vánočního stromku pochází ze severní Evropy, v průběhu let se rozšířila do celého světa a dnes se vánoční stromek staví od České republiky až po Argentinu.

Sleva 365 vám přináší všechny slevové katalogy vašich oblíbených obchodů v České republice.

REKLAMA
arrowDown

Copyright © 2024 Sleva 365 Všechna práva vyhrazena. Texty nesmí být kopírovány ani reprodukovány bez předchozího písemného souhlasu. Fotografie, obrázky a produktové brožury slouží pouze pro ilustrační účely. Zvýhodněné ceny jsou od oficiálních distributorů uvedených na těchto stránkách. Nabídky jsou platné od a do data ukončení platnosti nebo do vyprodání zásob. Tyto stránky mají pouze informativní charakter a nelze je použít k reklamaci výrobků. Ceny se mohou lišit v závislosti na lokalitě.